Traveller

Traveller

Putyin atomkártyája: miért nem lesz atomháború?

2016. október 05. - Dietfancy

Minden amit egy világméretű nukleáris összecsapásról tudni érdemes.

Harminc negyven perc alatt - mely nagyjából egy ebédidő hossza -, a teljes földi civilizáció elpusztítható a mai atomfegyverekkel. Visszafordíthatatlanul, az emberiség túlélésének esélye nélkül. Azt gondolnánk fejlett védelmi technológiák, korszerű eszközök gondoskodnak biztonságunkról atomtámadás esetére. Azonban napjaink atomvédelmi rendszerei csak legfeljebb kisebb, korlátozott nukleáris képességekkel rendelkező országok (pl. Irán, Észak Korea) agressziójának elhárítására képesek. Az USA és Oroszország, a két nukleáris nagyhatalom összecsapásának egyetlen ellenszere továbbra is a "kölcsönösen biztosított megsemmisítés" a MAD doktrína. Következzen tehát egy globális összecsapás forgatókönyve, mely kizárólag csak szemléltetni hivatott a  képességeket.  

A támadás meglepetésként érkezne. Elsőkfleet-ballistic-missile-submarine-011-ts600.jpgént az USA Ohio osztályú tengeralattjáró flottája kapná meg a parancsot, védett kommunikációs rendszerén keresztül. Az Atlanti- és a Csendes-óceánon folyamatosan járőröző tengeralattjáró flotta gyakorlatilag észlelhetetlen az ellenfél előtt. 

A 18 Ohio osztályú tengeralattjáróból 14 hajó egyenként 24 darab Trident ballisztikus rakétát képes hordozni. A maradék négy hadihajó 154 db Tomahawk cirkálórakétát tud célba juttatni, melyek nukleáris robbanófejekkel láthatóak el. Ez a flotta az USA teljes nukleáris fegyver arzenáljának felét képezi.

Egyetlen Trident 2 ballisztikus rakéta nyolc darab, egyenként is célra irányítható nukleáris robbanófejet azaz MIRV-et (multiple independently targetable reentry vechicle) tartalmaz. A rakétában található hat-nyolc W88 típusú nukleáris robbanófej egyenként 475 kilotonna TNT robbanóanyaggal egyenértékű pusztító energiát hordoz. Egy Trident 2 a hiroshimai atomrobbantás erejének 250 szeresét teszi ki. Egy teljes támadás esetén közel 400 ilyen rakétát tudna az Egyesült Államok elindítani egyszerre.

A tengeralattjáróról indított SLBM (Submarine-launched ballistic missile) rakétra kevesebb mint tíz percen belül képes elérni a célpontját a Föld szinte bármely pontján. Illetve akár öt perc alatt is lehetséges nyomott röppályán (depressed trajectory) ha a célpont 2-3000 km-en belül van. (Egy, a Barents tengerről indított SLBM akár öt perc leforgása alatt képes lenne a tízmilliós Moszkvát a földdel egyenlővé tenni.) Mindez rendkívül rövid reakcióidőt hagy csak az ellenfélnek.

Korai riasztó-figyelmeztető rendszerek Oroszországban, Kínában és máshol is azonnal észlelik a rakéta indítását. Azonnal meg tudják határozni a röppályáját és a tervezett célpontjait a rakétának. A percek másodpercekre rövidülnek a monitorok előtt: ez nem egy teszt, ez nem gyakorlat. Az Orosz nukleáris parancsnokságon alig marad idő dönteni a válaszlépésről. Tudják, hogy az első atomrakéta olyan elektromágneses impulzust generáló rakományt is hordozhat, mely szándékosan lebéníthatja a radarokat és az elektronikai rendszereket, ellehetetlenítve egy válaszcsapást. A saját rakéták élesítéséről azonnal dönt az orosz nukleáris parancsnokság. A szintén észlelhetetlenül cirkáló Delta és Borei osztályú SLBM hordozó tengeralattjárók azonnal teljes harckészültségbe állnak, és az indító kódokat tartalmazó táskát, a Chegetet beviszik az elnöknek. Az elnök rendelkezésére mindössze egy-két perc áll, hogy döntsön az ellencsapás indításáról. Az 1995-ös Norvég rakétaincidens a legjobb példája, mennyire kevés idő áll rendelkezésre ilyenkor.

Mintegy ötven másodperccel indítása után a rakéta már el is éri a Föld atmoszférája felett 29.000 km-es óránkénti sebességét. A hajtómű leválik a rakétafejről és a robbanótöltetetek a célpont felé manővereznek. Kioldódnak a megtévesztő csapdák is és a robbanófejekkel együtt elkezdenek gyorsulni a Föld felé. A földi védelmi radarrendszerek megzavarodnak, nem tudják megkülönböztetni a csapdát a robbanófejektől. Miután az elterelő csapdák kiégtek alig 180 másodperc van hátra a detonációig.

Mindössze egy (vagy néhány) rakéta kilövése megfékezhetetlen láncreakciót indítana be az ellenfél részéről, mivel alig van idő a támadás pontos felmérésére. Nagyobb ellentámadásra pedig egy még nagyobb támadás lenne az ellen válasz, földi telepítésű ICBM (interkontinentális ballisztikus rakéták) bevetésével. Mind az Orosz, mind az amerikai nézetek szerint ha el is indulna valaha egy támadás, az valószínűleg egy teljes megsemmisítő csapás azaz "all-out" lenne az agresszor részéről. 1983-ban ez a nézet már egyszer megmentette a világot a megsemmisüléstől.peacekeeper-missile-testing.jpg(Egyetlen MIRV-elt ballisztikus rakétából származó, nyolc darab visszatérő nukleáris (teszt) robbanófej útja látható, mely külön külön célokra vezérelhetőek.)

A bejegyzés trackback címe:

https://globetraveller.blog.hu/api/trackback/id/tr9511746259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CyberPunK 2016.10.06. 10:20:11

@nyomasek: Nem-e? Majak-ról hallottál esetleg? Amcsik is csináltak durva dolgokat a saját lakosságukkal, de közelébe se érnek Majak-hoz. Az meg csak véletlen, hogy az amcsik dobták le az atomot először, ha a ruszkiké van korábban kész, akkor ők dobják le.

Félreértések elkerülése végett, nem az amcsikat védem, szimplán nem értem a mostanság terjedőben lévő ruszkicsodálatot.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.06. 10:21:57

@CyberPunK:

Nugodj le, édes ballibám, Gyurcsányod nem lesz soha többet kormányfő, törődj bele!

CoolKoon 2016.10.06. 10:25:37

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "az amcsik először pont az oroszoktól szereztek be megfelelő minőségű titánt a rakétáikhoz kerülő úton, úgyhogy a ruszkiknak fogalmuk sem volt erről." - Ezt mégis hogy kell elképzelni?

CoolKoon 2016.10.06. 10:27:50

@alfacharlybravo: "Egy új hatalmas földterület a rengeteg nyersanyagával életben tarthatná a döglődő gyarmatosító imperialista világuralmi rendszert." - Ez a veszély gyakorlatilag csak a vodkagőzös orosz fejekben létezik, máshol nem.

CyberPunK 2016.10.06. 10:31:20

@bircaman maxval szerkesztő: Ez szám, nem összeg. Ne legyél már buta. Legalább valami mértékegységhez és dimenzióhoz kösd már. Mondjuk ft/karakter. Vagy ezer/hónap. Bármi. Tényleg érdekelne, hogy mennyiért vagy seggnyaló.

CoolKoon 2016.10.06. 10:31:20

@Hóhér az utolsó barátod: "Okoztak már meglepetéseket haditechnikában." - Ez igaz. De amikor másodszor próbálkozott be náluk egy zakkant hadvezér, mintha nem is akartak volna Moszkváig jutni. Pedig ha elérték (és bevették) volna akkor Moszkvát, akkor az oroszoknak végük lett volna, annyira központosítva van az egész. És bár szomorú, de ez a mai napig így van: ha bukik Moszkva, Oroszország mint olyan gyakorlatilag megszűnik létezni.

CyberPunK 2016.10.06. 10:34:38

@bircaman maxval szerkesztő: Értem, szóval ingyen vagy ilyen buta.

nyomasek 2016.10.06. 10:41:09

@CyberPunK: Véletlenek nincsenek. A tények viszont pont azt mutatják, az elszabadult hajóágyúként működő, önnön katonai fölényétől megrészegült amcsi kovbojt csak az orosz és lassan kínai válaszcsapás tartja vissza hogy korlátozott atomháborúval növelje gazdasági hatalmát. Mert ha egyszer megtette, megtenné másodszor is. Ez ilyen egyszerű.

CoolKoon 2016.10.06. 10:41:58

@molnibalage: "Azok hatóereje nevetséges volt nagyrészt egy robbanásban. (...) Nem 1 órán belül, hanem évtizedek alatt csinálták" - Na és? Voltak Mt nagyságú robbantások is szép számmal, és ha csak a kicsiket nézzük, még ha nem is egyszerre robbantották fel őket, de sokszor csak pár hónapnyi (esetleg hétnyi) különbséggel. A radioaktív anyag pedig nem tűnik "csak úgy" el, még évtizedek után sem (inkább némiképp összeadódik és hozzáadódik a háttérsugárzás növekedéséhez).

"Lakatlan területen csinálták, utána nem égett semmi és nem volt esély nukleáris télre a légkör szennyeződése által." - Érdekes, ehhez képest Csernobil bizony égett mint a Reichstag (sőt, leolvadt), mégse lett belőle nukleáris tél (persze ettől még a mai napig vannak helyek, ahol a sugárfertőzés miatt nem tanácsos vadhúst kilőni/enni), pedig sugárzóanyagból ott bizony annyi került a levegőbe, amennyit több tucat atombomba se produkál.
"és igen sok földalatti vagy vízalatti robbantás volt" - Ja. Mert Fukusima óta tudjuk, hogy a vízbe kerülő radioaktív anyag csak úgy "felszívódik", igaz? Meg nincs árapály, meg tengeráramlatok, meg egy sor más olyan folyamat, ami a tengervizet folyamatosan mozgásban tartja, igaz?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2016.10.06. 10:50:11

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Nem kisfiam, de ezt írtad, ezért idéztem be.

"Így Pakson napi négy. Csernobil elfüstölése több száz atombomba szennyezését juttatta ki a környezetbe"

Én a számolást baromltam el, mert korán reggel kávé nélül nem figyeltem a MJ és KJ között (műszaki gyakorlatban nem megszokott mértékegyég miatt), de te viszont nem azt írtad, amire gondoltál. Feketén fehéren azt írtad, hogy szennyezés megy ki.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2016.10.06. 10:51:06

Nagyon érdekesen indult a poszt, de tényleg úgy lett vége, ahogy a világnak is vége lenne egy atomhá

CoolKoon 2016.10.06. 10:51:19

@nyomasek: Látom, te is a kommunisták egyre népesebb táborát gyarapítod. Ha nem így volna, akkor ugyanis nem szajkóznád te is ezt a putyinofil dumát a romattmocskosimpralstakaptalsta Amerikáról. Ezen kívül talán azt is felfognád, hogy az atomfegyverek használatát SENKI nem nézné el Amerikának. Se Putyin elvtársad, se a Kelet, se a Nyugat, senki. Talán már nem emlékszel rá (hiszen a zombik köztudottan nem rendelkeznek memóriával), de az ostoba ifj. Bushnak voltak ilyen tervei, hogy kis hatóerejű nukleáris töltetekkel háborúzgasson. Szerencsére időben lebeszélték az elmeháborodott pofáját erről. De te csak szidd az amcsikat tovább, nehogy esetleg a kenyéradóid tűnjenek fel rossz fényben....

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2016.10.06. 10:51:44

@CoolKoon: Egy atomháborúban globális szinten nem a sugárzás lenne a gáz, hanem a városokból és másből felszabaduló füst nukleáris telet okozna. Erre a Mars vizsgálata során jöttek rá véletlenül. Azután matematikai modelleket csináltak és kijött az, hogy egy India és Pakisztán közötti lokális nuki háború is olyan mennyiségű szutykot tolna fel a légkörbe, hogy Föld átlaghőmérséklete évekig több fokot csökkene.

CyberPunK 2016.10.06. 10:51:57

@nyomasek: "Mert ha egyszer megtette, megtenné másodszor is. Ez ilyen egyszerű."

Ez így van. Ezért is félek attól, hogy ha gondolnok egyet a ruszkik, akkor megint lehet nézegetni a tankjaikat a körúton. Természetesen úgy, hogy a saját kormányunk invitálja meg őket, legitimmé téve mindezt.

Amúgy amerika az egyetlen, akinek nincs szüksége atomra ahhoz, hogy a kökorszakba küldjön bármely más országot.

Medgar 2016.10.06. 10:52:50

@CoolKoon: nincs titánium. Csak titán

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2016.10.06. 10:53:30

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft: A jégkorszakban szimplán eltolódtak az éghajlati övek. Egy nukleáris tél alatt afotoszintetizáló növények túlnyomoró része kihalna. Velük együtt szerinted mi szopná még ezt meg? A teljes ökoszisztéma összezuhanna. A jégkorszak alatt messza a sarkoktól nem volt a Föld egyáltalán élhetetlen hely, egy nuki télben meg az egész Föld nettó megszopná.

CoolKoon 2016.10.06. 10:53:59

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Mondjuk úgy sem volt bevethető, mert akkora volt hogy nincs hozzá hordozó. " - Hogyhogy nincs? Volt, építettek hozzá repülőt, egy külön erre a célra kialakított Tupoljevet....

CoolKoon 2016.10.06. 10:55:03

@Medgar: Esetleg a lényeghez is hozzá tudsz szólni, vagy odáig már nem terjed a hatalmas tudásod?

CoolKoon 2016.10.06. 11:02:09

@molnibalage: "Egy atomháborúban globális szinten nem a sugárzás lenne a gáz, hanem a városokból és másből felszabaduló füst nukleáris telet okozna." - Ami azt illeti, én sose értettem, hogy mégis hogy jött ez ki nekik. Lehet, hogy hagyományos léptékű pusztítással számoltak vagy valami. Ugyanis ha csak simán azt a két alkalmat vizsgáljuk, amikor VALÓDI (és elég népes) városokra dobtak le VALÓDI atomot, akkor az eredmény az volt, hogy a városokat alkotó épületekből szó szerint nem maradt semmi (mivel gyakorlatilag elpárolgott az egész). A mai nukleáris töltetek pedig még ennél is sokkal erősebbek. Akkor mégis milyen füst meg por lenne az, ami felszabadulna?

CoolKoon 2016.10.06. 11:03:03

@exterminador: Oké, azt hittem, ez volt az, amit sose robbantottak föl.

nyomasek 2016.10.06. 11:03:17

@CoolKoon: Átlépem a személyeskedő részeket, nem igazán izgat hova sorolsz be, ez a te magánügyed. "Ezen kívül talán azt is felfognád, hogy az atomfegyverek használatát SENKI nem nézné el Amerikának. Se Putyin elvtársad, se a Kelet, se a Nyugat, senki. "
Mert mit csinálnának? Kicsit hőbörögnének? Esetleg megráznák az öklüket és kész? Ó igen, aztán jönnének a megmagyarázó emberek, hogy bizony szükség volt rá, bizonyítékok is lennének pillanat alatt, emlékezzünk Powell úr orbitális hazugságaira. Zárójelben jegyzem meg, hogy milliónyi ember halálát okozta a "füllentése".
Inkább arra koncentrálj, hogy az amcsik még több atomfegyvert hoznak Európába, és ez nyilván nem véletlen. Persze lehet ezt éljenzéssel fogadni, de ha megengeded ez engem, mint potenciális célpontot, nem tölt el nyugalommal.

CoolKoon 2016.10.06. 11:04:24

@bircaman maxval szerkesztő: "Putyin politizálása a biztosíték, hogy ne legyen háború." - Igazán? Miért, Jelcin politizálása alatt háború volt, vagy annak a veszélye fenyegetett? Nekem nem úgy tűnik....

Lajszlo 2016.10.06. 11:04:56

De miért az a cikk címe, hogy "miért nem lesz atomháború"?? Nekem itt egy logikai láncszem hiányzik.

nyomasek 2016.10.06. 11:05:07

@CyberPunK: "Amúgy amerika az egyetlen, akinek nincs szüksége atomra ahhoz, hogy a kökorszakba küldjön bármely más országot."

Használja is ész nélkül eme adottságát. Soroljak néhány demokráciaexport célországot, vagy magadtól is megy?

andy pandy 2016.10.06. 11:05:39

War, war never changes...most tolom a fallout 4 et :)

Kunhallmi Agnes. 2016.10.06. 11:08:14

Egyetertek az atomhaboruval, inkabb pusztuljon az egesz vilag, minthogy Orban Viktor megegyeszer hatalomra keruljon. Ezert szavaztam az illegalis bevandorlas mellett is, mert inkabb pusztuljon az orszag, minthogy Orbannak igaza legyen.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.06. 11:10:07

@CyberPunK:

Igen, meggyőződősből vagyok antiliberális.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.06. 11:10:49

@CoolKoon:

Jelcin alatt Oroszország nyugati gyarmat volt.

CoolKoon 2016.10.06. 11:12:28

@nyomasek: "Mert mit csinálnának? Kicsit hőbörögnének? Esetleg megráznák az öklüket és kész?" - Kicsit kilépnének a NATO-ból, kicsit saját katonai blokkot alakítanának, kicsit lefoglalnák az ÖSSZES, Európán belül lévő atomtöltetet (és az tökmindegy, hogy nem ismerik az indítókódokat, Európa nem Törökország, megoldanák), de a sort még tovább lehetne folytatni. Elég cinikus, ahogy Colin Powell hazugságaival próbálod meg megindokolni, hogy Európában mindenki hagyni fogja, hogy hülyének nézzék őket. Már ha csak egy kicsit is ismernéd Európa történelmét, tudnád, hogy ha nagy a baj, akkor nem csak "hőbörgéssel" végződik a dolog (mint az ostoba araboknál, akik a középkor óta képtelenek arra, hogy normálisan harcoljanak). Ha pedig Amerika elkezdene atomtölteteket lövöldözni katonai céllal, akkor MINDENKI tudná, hogy nagy a baj.

Szalay Miklós 2016.10.06. 11:13:48

Itt egy alapos kis összefoglaló a háborúról, arról, hogy a politikai konfliktusok kapcsán hogyan manipulálják a népet, és hogy mit lehet tenni egy békésebb világért:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid077

(A legfelső sor a kép tetején, "Politikai konfliktusok". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

CoolKoon 2016.10.06. 11:16:27

@bircaman maxval szerkesztő: Igazán? És amíg Putyin nem kezdte el a szarkeverést, meg nem sanyargatta a nyugati cégeket (csak a saját hazafijait hagyta megdögleni egy tengeralattjáróban, egy színházban stb.), addig mi volt? Nyugati kém? CIA-besúgó?

CyberPunK 2016.10.06. 11:18:27

@nyomasek: Én haditechnika alapon értettem a dolgot.

H?P? 2016.10.06. 11:33:50

@CoolKoon: " Ha pedig Amerika elkezdene atomtölteteket lövöldözni katonai céllal, akkor MINDENKI tudná, hogy nagy a baj. "

Ebben azert egyaltalan nem volnek biztos. A magyar liberalisok azonnal kijelentenek, hogy az a par atomrobannas csak allproblema, amivel az Orban a korrupciorol tereli el a figyelmet.
Aztan megvadolnak az Orbant, hogy az atomhaboru elleni vedekezest belpolitikai celokra hasznalja, es feleslegessen szorja a penzt atomhaboru elleni vedekezesre, ahelyett hogy lelegezteto gepeket vasarolna, es a melyszegenysegben elo ciganyokat tamogatna. Valamint egy nepszavazason, az atomhaboru mellett kampanyolnanak.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.10.06. 11:37:28

@H?P?: pont akkora barom vagy, mint amit egy fideSSnácitól várhatunk.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2016.10.06. 11:38:06

@CoolKoon: Két japán városra dobtak le bombát, ahol finoman szólva az épületek nagy része a mai standard közelében sem volt. Akkoriban a japán városokban a fa igencsak felül reprezentált volt. 750 méteren kívül a vasbeton épületek is állva maradtak. Ennek a távolságnak aduplázásához kb. 9-10-szeres hatóerő növelés kell. Tehát, ha ezt 1,5 km távolságban szeretnéd elérni, akkor már 200 kt hatóerő kell. Ha 3 km, akkor már 2 Mt. Nem véletlenül van az, hogy a MIRV megjelenésével a városok jobban irthtóak lennének, mert 8 db 200 kt-s átöltet jobb, mint 1 db sok Mt-ás, nagyobb területet fed le.

2016.10.06. 11:39:33

@molnibalage: Nem hiszem. Ahol most 50-60 fok van napközben ott lenne 15, ahol meg 15 , ott mínusz 30. Szóval eltolódás lenne, ahogy te is említetted. Persze teoretikus a dolog, mert egyikünk sem tudja bizonyítani (hálistennek :-) az igazát.

2016.10.06. 11:41:09

@Hóhér az utolsó barátod: Kicsit eltúlozta, de azért alapvetően így működik az ellenzék :-)

I_Isti 2016.10.06. 11:44:18

Az a lényeg, hogy amíg a piros gomb birtokosai:
1) tudnak olvasni
2) latin, vagy cirill betűket
3) addig nincs gáz.

A probléma az lesz, amikor
1) nem fognak tudni olvasni
2) de ha mégis, akkor a korán lesz a legjobban forgatott könyvük.

Na. Akkor lehet majd sipítozni, a hegyeknek, hogy "Essetek mi reánk és rejtsetek el minket annak színe elől, aki a királyiszékben ül, és a Bárány haragjától"

CoolKoon 2016.10.06. 11:52:01

@H?P?: "Ebben azert egyaltalan nem volnek biztos. A magyar liberalisok azonnal kijelentenek, hogy az a par atomrobannas csak allproblema, amivel az Orban a korrupciorol tereli el a figyelmet." - Eléggé izzadságszagú és gyomorforgató belekeverni ebbe az egész magyar politikai agybajt, nem gondolod? Ja, biztos nem gondolod, mert akkor elő se hoztad volna......

CoolKoon 2016.10.06. 11:57:56

@molnibalage: "Akkoriban a japán városokban a fa igencsak felül reprezentált volt." - Mondjuk ez igaz, de ez kisebb amerikai városokra is igaz.

"750 méteren kívül a vasbeton épületek is állva maradtak." - Is? Miért, van, ami még a vasbetonnál is szolídabb?

"Nem véletlenül van az, hogy a MIRV megjelenésével a városok jobban irthtóak lennének, mert 8 db 200 kt-s átöltet jobb, mint 1 db sok Mt-ás, nagyobb területet fed le." - Ebből nekem mondjuk továbbra is az jön le, hogy ott, ahova ledobják a bombákat, nem igazán marad semmi, ami füstölöghetne.

nyomasek 2016.10.06. 12:02:27

@CoolKoon: Khmmm, amit felvázoltál sem több a hőbörgésnél. Ami a töltetek lefoglalását illeti, egy állam sem merné megtenni. A törökök csak azért merték belebegtetni, mert lap van a kezükben. Viszont jó eséllyel át is telepítik a robbanótölteteket Romániába. Juhéjjj!
Gondolom csak akkor fogsz te is rájönni, hogy korlátozott atomháború van, amikor hullik a cucc. Mert kétséged ne legyen, nem hülyeségből fokozza a kovboj az atomfegyverek jelenlétét mind számban, mind korszerűségében tőlünk néhányszáz km-re. Sajnos ez egyet jelent a célkereszttel.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2016.10.06. 12:06:01

@CoolKoon: Az akkori japán vasbeton minősége egy kalap szar volt. A mai épületek egy 15 kt-ás robbanásná sűrűn beépített terület esetén 300-350 méteren sanszosan már állva maradnának.

Az atomfegyverk pusztító hatása a japán képen miatt totálisan felül van becsülve. A harcászati atomfegyverek hatása tudod, hogy mekkora volt? Mindkét oldal terveiben és veszteség becsléseiben cirka 300-500 halott / nuki szerepel. Az ABV védett harckocsik és IFV-k és a BM-ek CEP-je ennyi tudott a '70-es években. 1,5 - 2km távolságból 50 kt-ás hacászati atom elpukkanása simán túlélhető egy hk-ban.

CoolKoon 2016.10.06. 12:06:30

@nyomasek: "Ami a töltetek lefoglalását illeti, egy állam sem merné megtenni." - Érdekes, hogy marha biztos vagy abban, hogy senki se merné lefoglalni a tölteteket, de abban már nem, hogy nem próbálná meg senki bevetni őket akár Európán belül. Nem disszonáns ez egy kicsit?

CoolKoon 2016.10.06. 12:10:26

@molnibalage: Ja, csakhogy azóta divatba jöttek a hidrogénbombák, amiknek a pusztító ereje egy "icipicit" nagyobb a hagyományos plutóniumtöltetűeknél. Ha pedig valamelyik ökörállat egyszer rátenyerelne az indítógombra, akkor vsz. nem a legkisebb hatóerejű bombákat küldené rá a másikra. Azok a becslések pedig szerintem igencsak a valóságtól elrugaszkodottak (=irreálisan alacsonyak).

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.10.06. 12:15:18

@molnibalage: Mondom h nem tucc olvasni. Ezt írtam:

"Mivel egy paksi reaktor 1,5 GW hőteljesítményű, abból kiszámolható hogy egy paksi blokkban naponta egy modern, hasadásos atombomba "ég" el. Így Pakson napi négy. Csernobil elfüstölése több száz atombomba szennyezését juttatta ki a környezetbe. "

"EGY PAKSI BLOKKBAN" - nem írtam hogy kikerül. Nem csak számolni nem tucc, az értő olvasás sem sajátod.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.10.06. 12:18:11

@CoolKoon: Úgy hogy megfelelően finomított titánt valamiért nem tudtak előállítani. Nem értem miért, de lényeg az oroszoktól szerezték be.

nyomasek 2016.10.06. 12:21:50

@CoolKoon: Nem értelek. Ép eszű ember nem mer ujjat húzni az amcsikkal. Viszont amerikának, ha az érdekei úgy kívánják nincsenek skrupulusai az atomfegyver bevetését illetően. Ki beszélt itt másról? Ami ma amerikát féken tartja, az az orosz és lassan a kínai válaszcsapás lehetősége, az okozott kár mértéke. Ha ez nem lenne, már régen üveggé olvasztották volna akit épp kikiáltanak az ördög tengelyének.

CoolKoon 2016.10.06. 12:26:33

@nyomasek: Ha ez tényleg így lenne, akkor mivel magyarázod, hogy az amcsik még olyan Isten háta mögötti helyekre se dobtak atombombát, mint Afrika, vagy Latin-Amerika? Pedig elég messze van az oroszoktól mindkettő....

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2016.10.06. 12:31:21

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Nem a rakétához, hanem az SR-71-ben. A titán ércben is vannak olyan szennyezők, amik adott kohászati módszereknek és feldolgozáshoz nem kedveznek. Titánt használtak egy rakás harci gépben az F-4 Phantom II-től kezdve egyre nagyobb arányban, nem szovjet forrásból. Az SR-71-hez szovjet eredetű titán kellett.

A szovjeteknél olyan titán bőség volt, hogy a jenkik hüledeztek, mikor megláttak valami diplomációai látogatáson egy titánból készült Lenin szobrot.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2016.10.06. 12:32:14

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Akkor megint vak vagyok...

Vviszont neked meg fogalmazni kéne megtanulni. Egymás mellé hánysz logikailan nem illeszkedő dolgokat, oszt csodálkozol, hogy félreolvassák ér értelmezik.

nyomasek 2016.10.06. 12:32:51

@CoolKoon: Az megvan hogy nincs Isten háta mögött a mai világban? Mindenhol vannak érdekek, barátok, ellenségek. Még az oroszoknak és a kínaiaknak is.

CoolKoon 2016.10.06. 12:39:18

@nyomasek: És az megvan, hogy Latin-Amerika a mai napig amerikai érdekszféra, de még Kubára se dobtak atomot? Vagy az, hogy a hidegháború alatt Fekete-Afrikát gyakorlatilag mindenki leszarta (pláne miután az egykori gyarmatok függetlenek lettek)? De mindegy is, mert látom, hogy bármit is mondok, te úgyis csak azt fogod kántálni, hogy "Amerika az ördög". A csőlátással pedig nem tudok mit kezdeni.

nyomasek 2016.10.06. 12:47:06

@CoolKoon: Kuba pont jó példa, asszem ott is egy orosz katona józanságán múlt, hogy te itt kopácsolhatsz a billentyűzeteden. :) Csak szólok, hogy megint személyeskedsz, de spongyát rá. A lényeg: orosz hülye, amcsi faszagyerek. Amcsi atom jó lesz, attól nem kell félnetek. Na szasz.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.06. 13:42:05

@CoolKoon:

Nem lehetett rögtön mindent. Lassú, alapos felkészülés kellett a rablán felszakítására.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.06. 13:44:35

@CoolKoon:

AMerika nem ördög, védi saját céljait, érdekeit. De nekünk mi okunk ehhez asszisztálni?

grani 2016.10.06. 13:59:25

Arakis.
"Az, aki el tudja pusztítani, ellenőrizni is tudja a fűszert."

Az oroszok az egész bolygót el tudják pusztítani. Ez Hatalom. Ha az oroszok úgy gondolják, hogy az egész világ szüzeket és Mercédeszeket szállítson nekik, akkor bizony a világnak ezt kell tenni. Nem jó ötlet az egész bolygót elpusztítani képes Hatalommal packázni és csicskáztatni. Esetleg elszabadulhat pár atomrakéta, amelyik mondjuk letörli a térképről az Öböl országokat. Aligha éri meg az USA-nak ezért elpusztítani az egész világot. Leírják és elkezdik szállítani a szüzeket és a Mercédeszeket. Ez van, fiúcskák. Az Erő az Hatalom. A Hatalom az meg a jog. Akinek van Ereje, annak van Hatalma és van Joga. Akinek meg nincs, az hallgasson és örüljön, hogy életben hagyják.

FlybyWire 2016.10.06. 14:02:52

@bircaman maxval szerkesztő: á, szerintem a tiéd sokkal rövidebb. Ennyi frusztrációt max 11-12 okozhat.

CoolKoon 2016.10.06. 14:03:39

@bircaman maxval szerkesztő: Ez az alapos felkészülés igénye nem magyarázza, hogy miért változott meg a Putyin-doktrína szinte egyik pillanatról a másikra (gyakorlatilag akkor, amikor Ukrajnában zavargások kezdődtek).
Senki se állítja, hogy Amerika céljaihoz mindenképpen asszisztálni kell. Épeszű ember viszont mindig olyan dolgokhoz asszisztál, amelyben egyeznek az érdekei. A teljes magyar elit pedig célként még mindig a Nyugathoz való valamiféle "felzárkózásra" tekint, hiszen mindig is ez volt az itteni államalakulatok célja (hogy a Nyugathoz tartozzon úgy kulturálisan, mint gazdaságilag). Oroszország pedig nem a Nyugat. Már csak ezért is érthetetlen a mindenkori magyar féregkormányok (kezdve a moszkovita Horntól a komcsi Gyurcsányon át egészen a komcsi Orbánig, a Jobbikról már nem is beszélve) azon igyekezete, hogy minél mélyebbre ássák magukat Putyin elvtárs hátsójában.

alfacharlybravo 2016.10.06. 14:05:13

@CyberPunK: Miért Amerika már a kőkorszakban van?

CoolKoon 2016.10.06. 14:07:46

@grani: "Akinek meg nincs, az hallgasson és örüljön, hogy életben hagyják. " - Hát ez NAGYON nem így működik. Mivel idézgettél, hadd idézzek én is egy bizonyos Charles-Maurice de Talleyrand-Périgordtól: "szuronyokkal sok mindent el lehet érni, csak éppen (kényelmesen) ülni nem lehet rajtuk"

FlybyWire 2016.10.06. 14:13:29

@molnibalage: ne erőlködj már, tök logikusan és érthetően fogalmazott, nekem (és szerintem mindenki másnak is rajtad kívül) egyből tiszta volt. Te meg még szájbarágás után sem fogod fel.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.06. 14:16:30

@CoolKoon:

Putyin azzal kezdett, hogy megpróbál szövetségre lépni a nyugattal. Erre alkalom volt a közös antiiszlkamista harc a 2001-es terrorakciók után. Az USA elfogadta az orosz segítséget, de aláhúzta: egyenrangú szövetség nem lehet, Oroszországnak alkalmazkodnia kell az Amerika által meghatározott értékrendhez. Ezek után Putyin rájött: a szövetkezés nem út, a nyugat csak az erő szavából ért. S 2008-ban Oroszország bizonyította: képes ezt az erőt alkalmazni is a nyugati érdekek ellen, lásd az Oszétia elleni grúz agressz esetét, amikor Oroszország bátran megvédte az amerikai irányítás alatti Grúzia agresszióját, s Amerika megszégyenülve csak nézhette az esemányeket.

tomfree 2016.10.06. 15:02:44

Az a gond, hogy egy lokális atomháború is olyan hatással lenne az éghajlatra, ami alapjaiban változtatná meg a világpolitikát. Főleg egy olyan világban ahol minden mindennel össze van kötve. A totális atomháborúban nem hiszek, meg akkor már mindegy is. Nagyobb lenne a szívás ha mondjuk 20 fokkal esne a hőmérséklet a kontinensen.

CoolKoon 2016.10.06. 15:05:20

@bircaman maxval szerkesztő: Heh, "Oroszországnak alkalmazkodnia kell az Amerika által meghatározott értékrendhez", ebben abszolút igazad van. Csak azt felejted el, hogy az "orosz" értékrendtől (bár én inkább ázsiainak hívnám) a volt szovjet gyarmatbirodalmon kívül mindenki hányik. Abból a fajta primitív belterjességből, ami annyira jellemző az oroszokra, ugyanis rajtuk kívül senki más nem kér. Az oroszoktól nyugatabbra az emberek általában pl. elismerést várnak el a munkájukért, nem egy üveg vodkát (vagy varázsgombákat, ami egy külön fejezet). Ráadásul (az oroszokkal ellentétben) nem akarnak szegénységben élni (és megdögleni), és úgy általában (legalább látszatra) megpróbálják betartani a szabályokat (vagy ha azokat nem, legalább a nemzetközi szerződéseket). Való igaz, az oroszok az ilyen "nyugati undormányokból" nem kérnek, de akkor ne csodálkozzanak azon, hogy annak nézik őket, amik (t.i. faragatlan, sötét tuskóknak). Ebből pedig az is egyenesen következik, hogy az elszigetelődéséről 90%-ban maga tehet. Nem a mocskosimpralsta amcsik, nem a kajmánorrú gyíkemberek, hanem ők maguk.

$pi$ 2016.10.06. 15:18:35

@bircaman maxval szerkesztő: "Oroszország bátran megvédte az amerikai irányítás alatti Grúzia agresszióját"

Ja, ja, oroszország bátran megvédte. Minket is megvédtek már párszor, hogy rohadjanak meg ott ahol vannak.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.06. 16:24:57

@$pi$:

Mi a gond az oszétok megvédésével,. miután grúz agresszió érte őket?

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.06. 16:36:15

@CoolKoon:

"az "orosz" értékrendtől (bár én inkább ázsiainak hívnám) a volt szovjet gyarmatbirodalmon kívül mindenki hányik"

Manapság pont ez van másképp.

CoolKoon 2016.10.06. 16:39:31

@bircaman maxval szerkesztő: Igen? És erre Vityacsászárék cserkészcsapatán kívül más példát is tudsz mondani?

$pi$ 2016.10.06. 16:49:46

@bircaman maxval szerkesztő: "Mi a gond az oszétok megvédésével,. miután grúz agresszió érte őket? "

A megvédés akkor gáz, amikor a megvédett nem kérte, hogy megvédjék. MInt mi 1945-ben... vagy 56-ban.

grani 2016.10.06. 17:54:54

@CoolKoon: Nem így? Hát hogyan? :)
Talleyrand csak addig okoskodott, míg volt mögötte Hatalom. Az egész diplomácia annyit ér, amennyi Hatalom áll mögötte.

grani 2016.10.06. 17:57:59

@$pi$: Az osszétokat valamikor 92 környékén a grúzok ki akarták irtani, hogy oszétmentes nemzetállamot hozhassanak létre. Pont akkoriban irtották az örményeket Azerbajdzsánban. Szóval, hogy egy kettészakított nemzet, az észak-oszétok az OF hoz tartoznak, nem kértek volna abból, hogy megvédjék őket, ez erős csúsztatás. Nagyon is kértek belőle. Ez pont olyasmi, mintha azt állítanád, hogy a kárpátaljai magyarok nem kérnének abból, hogy az anyaország megvédje őket.

grani 2016.10.06. 17:59:01

@$pi$: Nem kellett volna a Don kanyarig menni, talán. Mindjárt más lenne a viszony.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.06. 18:55:45

@CoolKoon:

A világ kisemberei mögötte állnak, egy rakás balos és jobbos mozgalom oroszpárti manaőság.

Kreml propaganda osztály szófiai összekötő 2016.10.06. 19:13:21

@bircaman maxval szerkesztő: Ma eleget dolgozott tovaris birca! Van egy buziposzt az indexen, mehet szórakozni, vége a munkaidőnek.

CoolKoon 2016.10.06. 20:20:48

@grani: Egy vezér hatalma addig tart, amíg az őt kiszolgálók azt csinálják, amit mond. Ha pedig az ember erőből politizál (mint ahogy az oroszok szoktak), akkor megnő a valószínűsége annak, hogy erővel is távolítják el (minél jobban, annál inkább). Mindegy, hogy Putyin elvtársnak ott van a keze ügyében a piros gomb, ha átvágnák a torkát, amint megpróbálja megnyomni. És ezt szerintem ő is tudja (nem hülye a fószer, és mégiscsak a KGB képezte ki őt is).

CoolKoon 2016.10.06. 20:25:30

@bircaman maxval szerkesztő: A világ kisemberei? Attól tartok, hogy ez nen sokat jelent. A (szélső)jobbos meg (szintén szélső)balos szervezetek annál inkább (már hogyne istenítenék, ha egyszer tőle kapják a lóvét), de ennek a veszélyét már Nyugat-Európában is kezdik felismerni, és intézkedéseket tenni ellene.
Mellesleg csak szólok, hogy az orosz stílus szeretete egyáltalán nem őszinte náluk: csak addig tart, ameddig el nem záródnak a pénzcsapok.

grani 2016.10.06. 21:00:46

@CoolKoon: Hát azért ezt te csak gondolod :) A világ egy kicsit másként működik. Hitlernek se vágta át senki a torkát, Sztálinnak se. Trumann is simán ledobatta az atombombát.
Amúgy meg ahhoz, hogy elinduljanak az orosz rakéták, nincs is szükség Putyinra. A Perimetr (Dead hand) rendszer még mindig működik. Ez akkor is elindítja a rakétákat, ha Oroszország teljes lakossága kipusztult.
hu.wikipedia.org/wiki/Holt_k%C3%A9z
Szóval, nem jó kekeckedni. És még valami. Jó lenne, ha nem nyugat-európai módra gpndolkodnál. Putyin nem cár és nem diktátor. Nem Putyin dönt a legtöbb dologban. Ő csak a kirakat. Mögötte kollektíva áll. Nem kell a nyugati sémákat az oroszokra húzni, mert azok ott nem működnek.

chepunk 2016.10.06. 21:49:58

@nyomasek:

Ja tényleg! De háborúvolt vagy nem? Egy új fegyver nem? Elpusztították az emberiséget? Nem! A ruszkik viszont jófejségből a saját városukra dobták. Hópihe hadművelet...

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.07. 06:07:47

@CoolKoon:

Ebben erősen tévedsz. A mai humanista, populista, keresztény Oroszország sokak számára ad ihletet,

CoolKoon 2016.10.07. 07:06:36

@grani: "Hitlernek se vágta át senki a torkát, Sztálinnak se. Trumann is simán ledobatta az atombombát." - Pff, szerintem te egy teljesen más (párhuzamos) történelmet tanultál, mint amit a világ többi része. Hitlernek nem a torkát akarták átvágni, "csak" fel akarták robbantani. Sztálin folyamatosan mindenkit kivégeztetett a belső köréből, úgyhogy ott nem volt kinek véghezvinnie egy merényletet. Se Trumann, se a környezete nem volt tisztában egy atombomba városra történő ledobásának következményeivel (azóta már MINDENKI tisztában van vele).
Azt nem kell magyaráznod, hogy Oroszországban Putyin nem egyedül csinálja azt, amit csinál. Mindenki tudja, hogy azért csinálja azt, amit csinál, mert a végtelenül ostoba orosz nép ezt várja el tőle. Nem diktátor? Dehogynem! Csak épp folyamatosan újraválasztják, mert erre vágyik az orosz nép. Ennek ellenére az, amit csinál, nyugati szemmel gyomorforgató. Ezért is gyűlölöm az összes putyinista propagandamajmot (beleértve Vityacsászárékat és Vonáékat is).

CoolKoon 2016.10.07. 07:10:51

@bircaman maxval szerkesztő: Humanista? Keresztény? Úgy érted tekintélyelvű, kirekesztő, és képmutató? Igen, a szélsőségesek imádják az ilyet (normális embernek mondjuk a bele kifordul tőle), de ettől függetlenül szinte biztos, hogy Putyin elvtárs európai szimpatizánsait viszont kizárólag a pénzszeretet köti Putyinhoz.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.07. 08:12:13

@CoolKoon:

Hol a képmutatás, hol a kirekesztés?

Minden vezető tekintályelvű, ezért lett vezető.

Akik szerint minden oroszpárti fizetett ember mélyen fel vannak háborodva, amikor valaki rámutat, hogy sok liberális civil valójában Soros, a Nprvégiai Köztársasági Alap vagy más ultraliberális kémközpont fizetett embere... vicces, nem?

Kreml propaganda osztály szófiai összekötő 2016.10.07. 12:12:23

@bircaman maxval szerkesztő: Tovaris birca! Mi az hogy minden vezető tekintély elvű. Putyin elvtárs nem! A szakértői kormány vezet. Ezért levonatok a fizetéséből!

Gerilgfx 2016.10.08. 04:47:47

,,Harminc negyven perc alatt - mely nagyjából egy ebédidő hossza -, a teljes földi civilizáció elpusztítható a mai atomfegyverekkel. ''

butaság, nincs is annyi atomfegyver/hasadóanyag a bolygón összesen, amennyi minden nagyobb településre elég lenne.

,,Visszafordíthatatlanul, az emberiség túlélésének esélye nélkül.''

ha a leghatékonyabban pozícionálod is az atomfegyvereket, akkoris csak kb fél milliárd városlakót tudsz kiírtani velük, tehát a világ gdpjének és lakosságának kb a 8%-át tudod eradikálni az összes atomfegyver bevetésével.

Kreml propaganda osztály szófiai összekötő 2016.10.08. 07:52:34

@Gerilgfx: Pontosan. A teljes atomarzenál felhasználása nem elég minden célpontra. A radioaktív szennyezés ugyan sok, de messze van attól hogy kiirtsa a civilizációt. Az égő városok és a felvert por okozhat egy rendkívüli lehűlést a Földön, sokan éhen halhatnak, de ettől még a civilizáció marad.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.10.08. 10:09:39

@Kreml propaganda osztály szófiai összekötő: attól függ, mit nevezel civilizációnak. Mert az ember, mint állatfaj, valószínűleg megmaradna. De a tudományos eredmények... orvosi, műszaki stb. ...

Kreml propaganda osztály szófiai összekötő 2016.10.08. 14:57:17

@Hóhér az utolsó barátod: Óóóó.. csak nem gondolod, hogy az atomhatalmak bunkereiben nincs minden tudományos eredmény dokumentációja meg?

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.10.08. 15:15:02

@Kreml propaganda osztály szófiai összekötő: és ha meg is van (szerintem nincs) mégis ki fogja megérteni azokat a leírásokat? Vagy ha még áram sem lesz, mivel nézheti meg bárki is?

Kreml propaganda osztály szófiai összekötő 2016.10.08. 18:54:06

@Hóhér az utolsó barátod: Gondolod hogy azokban a bunkerekben nem maradnak értelmes emberek, nem marad áramellátás?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.10.09. 19:25:34

@mrbloodbunny:
:-)))

Mint a Gyaloggaloppban: "a vár aminek a neve Aaaaarghhhh......" :D
süti beállítások módosítása