Traveller

Traveller

Családi nyaralás az USA-ban? Minden amit tudni akartál

2018. július 23. - Dietfancy

Nem kell szőrözni a poggyásszal, garantáltan mindíg süt a nap, az óceán azúrkék, 29 fokos és a pénzünkért ár-érték arányban a legjobbat kapjuk. Kell némi előre tervezés és bátorság belevágni egy amerikai nyaralásba, de megúszható nagyjából egy Nyugat-európai nyaralás költségéből ha odafigyelünk. Íme a fontosabb tudnivalók:

Repülőjegy

Mivel a légiközlekedési ipar a valaha volt legnagyobb növekedését éli napjainkban, egyszerűen hatalmas kínálat van a piacon és ez a jegyárakon is meglátszik. Nem kell fapados alternatívában sem gondolkodni feltétlenül. E sorok írásakor Los Angelesbe 125.000 Ft-ért lehet már retúr jegyet kapni, amiben 23 kg feladott poggyász és egy normál nagyobb kézipoggyász ára is benne foglaltatik. Érdemes figyelni az akciókat, feliratkozni a nagyobb légitársaságok Facebook oldalára. Itt is érdemes jóval korábban, akár több hónappal is megvenni a jegyeket.

Uticélok

Az ország hatalmas méretű, és hacsak nincsenek rokonaink akikhez látogatóba mennénk, nagy dilemma eldönteni hova érdemes menni egy szűk két hetes időkeretben. (Akik a bakancslistás látnivalókat szeretnék letudni a nyaralás alatt, azoknak nem érdemes tovább olvasni ezeket sorokat.) Tengerpartozós, nyaralós célállomásnak elsősorban Florida és Kalifornia jöhetnek szóba. Előbbi előnye, hogy relatíve közelebb van, a tenger meleg és gyönyörű, és a nap is szinte állandóan süt. Kalifornia hátránya a 9 órás időeltolódás Budapesthez képest, és némileg drágább is Floridához képest.

miami_beach.jpg

Utazás

Ha sikerül jó Nyugat-európai átszállást megcsípnünk, egy kora reggeli budapesti indulás után 2 + 8 órás repülés után juthatunk el például Miamiba. Ha ez elsőnek riasztóan hangzik, érdemes tudni, hogy ottani idő szerint délután 3 körül érkezünk meg a vakító napsütésbe és akár még aznap fürdőzhetünk a 29 fokos Atlanti-óceánban. A transzatlanti repülőjáratokon meleg ételt kapunk felszállás után, a legtöbb gépen elképesztően széles film és egyéb szórakoztató választék áll ingyenesen rendelkezésre az előttünk levő kis monitoron. Sokan élvezik, hogy végre nem elérhetőek mobilon, és teljes nyugalomban nézhetik meg a legújabb filmeket, sorozatokat, bepótolva elmaradásukat.ife-television-choices.jpg

Fedélzeti szórakoztatás tekintetében az amerikai légitársaságok rendkívül sokat fejlődtek az elmúlt években, bátran válasszuk őket. (Bár ez pont a Philadelphia-Budapest közvetlen járat korosodó Boeing 767-esére még nem vonatkozik)

Belépés az országba

Magyar állampolgárok azon nagyon kevés ország polgárai közé tartoznak, akik vízummentesen léphetnek be Egyesült Államokba, és ott 3 hónapig tartózkodhatnak. (Ez a lehetősége pl. a Lengyel állampolgároknak sincs meg.) Az ESTA rendszerben online regisztrálni kell magunkat beutazás előtt. Ugyanezen rendszernek köszönhetően megérkezéskor egy automata kioszkban kell kitölteni az adatainkat, mely magyar nyelven is elérhető számos város repülőterén már. Fényképet készít rólunk a rendszer, ujjlenyomatot vesz és kinyomtat egy kis papírt, amivel a határőrökhöz lehet menni.

apx-lax-2-final.jpg

Ez az új rendszer jelentősen lerövidíti a határőröknél töltött időt, mely jellemzően már csak néhány rutin kérdésre korlátozódik. Ha nem először utazunk már be ESTA-val, ugyanabba a sorba irányítanak bennünket mint az amerikai állampolgárokat, és előfordul, hogy még a rutin kérdés nélkül is megússzuk a pecsételést.   

Szállás

Ha Floridát választjuk, érdemes Miami Beach-en eltölteni pár napot. A reptértől egy 25 perces útra van, melyet taxival vagy bérautóval tehetünk meg leggyorsabban. Ha Miami Beachen tervezünk maradni, nem szükséges autót bérelnünk. Tengernyi választék áll rendelkezésre szállásból a diákszállástól kezdve a kiadó apartman lakásokon át a sokcsillagos szállodákig. Az árat nagyban az óceánparttól való távolság, és a városközpont (South Beach) közelsége határozza meg. Akárhol foglalunk is, a tengerpart makulátlanul tiszta és gondosan karbantartott. Egy közepes színvonalú apartman, vagy 3*-os szállás egy heti költsége kb 200-250 ezer forint, amire még 14% adó jön rá.

double_bed.jpg

Egyesült Államokban elég rugalmasan kezelik a gyerekek szállását, legtöbb helyen dupla franciaágy van egyetlen szállodai szobában. Ha nem is kényelmesen, de egy 4 fős család elfér akár egyetlen szobában is. Legtöbb helyen van medence is a szálláshoz. Reggeli általában nincs benne a szállás árában, de nem is érdemes erre a szálláson költeni.

Étkezések

Ha sikerül hátrahagynunk néhány közkeletű sztereotípiát az egészségtelen amerikai konyháról, ez az a terület ahol valószínűleg először fog leesni az állunk, hogy nem Európában vagyunk. Egyszerűen minden van. Spanyol, mexikói, amerikai, olasz, ázsiai, francia fine dining, minden szinten: Elérhetők ezek az ételek készre csomagolva a szupermarketekben, gyorséttermekben (nem csak hamburger van, hanem mexiókói, ázsiai stb), kiülős teraszos éttermekben, vagy a szállodák éttermeiben egyaránt. Egy egyszerű szupermarketben is elképesztő választékkal találkozhatunk, mely jóval szélesebb mint ami hazánkban, de még akár amit Nyugat-Európában is megszokhattunk.

summer-food-selection-breakfast-landing_tcm65-22826_w1024_n.jpg

Starbucks kávézólánc közel olyan elterjedt az Egyesült Államokban, mint az egyéb ismert gyorséttermek. Egy ilyen kávézóban is kiadós reggelit ehetünk, ahol az ismert édes péksütemények (pl. csokis croissiant, muffin) mellett tojásos szendvicseket is találhatunk, vagy épp teljes kiőrlésű és csak tojásfehérjéből készült rántottával töltött tekercset, szendvicseket. Árakat tekintve egy nagyobb kávé 7-800 Forint körül van (ebben már általában dupla adag eszpresszó és a tej is benne van), egy szendvics pedig hasonló összeg. De ugyanezeket megvehetjük a sarki szupermarketben is ahol forró kávé és mikrósütő is található általában.

Ebédre, vacsorára úgy lehet kalkulálni, hogy a szupermarket árak nagyjából a hazai árak felett vannak egy 15-20 százalékkal, a gyorséttermek durván ugyanazon az árszinten mint itthon, míg az éttermekben egy tál kiadós étel 10-15 dollártól között mozog (2780-4000 Ft), egy menő helyen pedig 20 dollár feletti. Vizet ingyenesen adnak minden étkezéshez az éttermekben, míg az üdítőket a legtöbb helyen ingyen után töltik ha megittuk. Magyar utazó számára megfejthetetlen talány, hogy ha gyorsétteremben rendelünk, mindig megkérdezik milyen méretű italt szeretnénk kérni a menühöz, melynek ára a pohár méretével nő. Ugyanakkor bármelyiket kérjük is, korlátlanul és ingyen utántölthetjük tetszés szerinti üdítővel...

Az étkezés alapvetően pénztárca kérdése. Budapesten a belvárosban, vagy Balatonon illetve a Horvát tengerparton sem találkozhatunk ennél lényegesebben olcsóbb árakkal, és akkor a Nyugat-európai országokat még nem említettem.

Autóbérlés

miami_driving.jpg

Ha szeretnénk kimozdulni a tengerpart mellől, megfontolandó egy autó bérlése. Napi 12 ezer forinttól már bérelhetünk egy kisebb autót. Mivel a benzin ára 176 Ft-tól indul literenként (2.4 dollár/ gallon) kutanként változóan, taposhatjuk a pedált amennyit akarjuk, nem megy rá a gatyánk. (Olaszországban jelenleg 548 Ft, Franciaországban 510 Ft egy liter benzin). Ne lepődjünk meg, de benzinkutaknál előre kell fizetni, addig nem indul ez az üzemanyag a töltőgépből. Ha nem tudjuk mennyibe fog kerülni a tankolás, érdemes többet adni, és a tankolás végén a kutastól megkapjuk a visszajárót.

Mit érdemes megnézni?

Érdemes ellátogatni az floridai mocsárvidékre mely nem messze van Miami-tól, ahol aligátorokkal és egyéb helyi élővilággal is találkozhatunk testközelből. Ha autóval megyünk akkor nem kell alkalmazkodni a szervezett buszos utazáshoz, amit Miami belvárosában is könnyedén lefoglalhatunk. Ha pénztárcánk engedi fel lehet ülni olyan hidroplánra is amiről Terence Hill (Zsugabubus) integetett Bud Spencernek (Charlie) miközben a kamionját vezette az És megint dühbe jövünk című filmben.

311790_1024_es_megint_duhbe_jovunk_3.jpg

Gyerekkel érdemes a Miami Seaquarium-ot felkeresni, delfinek és egy kardszárnyú delfin látványos előadását megnézni egy hatalmas medencében. (Charlie is ide szállította a delfineket a kamionjában, de nyers halat nem kell enni.)

Akik még emlékeznek a Kincs ami nincs című nagy sikerű Bud Spencer-Terence Hill film helyszínére, a festői Pongo Pongo szigetre, könnyedén felkereshetik a forgatási helyszínt. A valóságban a Key Biscayne szigetcsoporton forgatták a jeleneteket, mely Miami külvárosához tartozó mintegy tízezer fős település, és nem mellesleg szép természetvédelmi területtel is rendelkezik. 

Orlandó és az élményparkok

Orlandó mintegy 330 km-re található Miamitól Északra. Az egész város gyakorlatilag az élményparkok köré épült, az egyetlen dolog amit az outletekben való leértékelt ruhák közötti nézelődésen túl lehet csinálni, hogy felkeressük a parkokat. A pozitív oldala, hogy a szállás Orandóban rendkívül kedvező áron megkapható. Egy jó három vagy négy csillagos szállás 6 éjszakára (4 fő/szoba) elérhető 120.000 Ft összegért + adók, még főszezonban is. Itt általában a reggeli is benne van és minden szállodához tartozik medence. Az élményparkok felkeresése felnőttek számára is érdekes, nem csak vidámpark jellegű attrakciók vannak. A belépő ára az első napra nagyon húzós, de további napokra már töredék összegért újra felkereshetjük a Universal Studio, a Disneyland vagy épp a technikai kalandpark, az Epcot élményvilágát. Bár nyaranta nagy tömegek látogatnak el a parkokba, elképesztően hatékonyan meg van szervezve minden a parkolástól a sorban állásig.

jurassicpark.jpg

Key West

Miamitól délre helyezkedik el egy hosszú szigetcsoport a Florida Keys, aminek Key West a végállomása. Mintegy 260 kilométeren keresztül autózhatunk aprócska szigeteken át egy jól kiépített autóúton, a tenger felett átvezetve.

florida-keys-flydrive.jpg

Key West egy hangulatos kisváros tengerparti éttermekkel, bárokkal, kikötővel ahonnan szép hajós kirándulást lehet tenni napközben, vagy naplementekor. De érdemes tudni, hogy Key Westen nincs strand, és az az egy ami van is picike és nem túl szép. Key West egyébként durván félúton helyezkedik el Miami és Kuba között. Emiatt sokan úgy gondolják onnan már át lehet látni Kubába, valóságban ez természetesen nincs így mivel Kuba még bő 100 mérfölddel délebbre van.

Ami várhatóan nem fog tetszeni:

  • Nyáron elég fülledt az idő Floridában, és gyakoriak a rövid de heves esőzések. A hivatalos hurrikánszezon júniustól novemberig tart, de általában elkerüli a szárazföldet.
  • Július elejétől nagyon sok európai érkezik Miamiba. (Ha az utcákon Ford Mustang kabrió autót látunk, azt ebben az időszakban jó eséllyel egy Német turista bérli éppen, mert nagyon kedvelik.)
  • Borravalót elvárják, és valamivel magasabb mint itthon, 15% körüli
  • Éttermekben az alkohol relatíve drága, egy sör 1600 Ft, egy koktél 2780 Ft (bár ez még mindíg nem a Nyugat-európai árszint)
  • 110 voltos áram van, bár néhány helyen már van USB töltő kiállás a szállodákban
  • Hazaúton éjszaka repülnek a gépek, ha pénztárcánk engedi érdemes kényelmesebb helyet választani
  • Utasbiztosítást érdemes kötni, mert az orvosi ellátás drága

Ami várhatóan tetszeni fog:

  • Bár nagyon sokszínű társadalom, az emberek kedvesek, segítőkészek
  • Nem várják el, hogy folyékonyan beszéljen valaki angolul, nem nézik ki az idegent
  • Vásárlásnál bármit nyugodtan megreklamálhatunk, szó nélkül kicserélik és elnézést kérnek
  • Elképesztően jól szervezetten és hatékonyan van megoldva minden, a közlekedéstől a sorban álláson át az éttermekig, az égvilágon mindenhol
  • Szabálykövetően vezetnek az amerikaiak, kevés a gyorshajtó, és nincs cikázás az utakon
  • Nem kell nemzetközi jogosítvány, elfogadják a magyart
  • Magyar személyi igazolványt szinte mindenhol elfogadják ahol ID-t kérnek (szállodai bejelentkezés, alkohol vásárlás, stb) nem kell az útleveleket mindenhova magunkkal cipelni
  • Piros lámpánál lehet jobbra kanyarodni mindenhol ahol tábla nem tiltja
  • Aki szeret jókat enni hatalmas adagokat kap majdnem mindenhol
  • Ha bármit otthon felejtettünk, szinte mindenhez azonnal hozzájuthatunk, elképesztően széles az áru és szolgáltatás választék.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://globetraveller.blog.hu/api/trackback/id/tr4014128357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Behajtó70 2018.07.24. 07:58:23

Köszönjük, jó cikk! Nagyonis jó! Végre nem politizál, nem szarozza a magyar visznyokat, hanem leírja a lényeget! Tényleg köszönet érte!

kewcheg 2018.07.24. 08:04:29

És egyre inkabb reális opció Európa iszlamizációja miatt...Agresszív és gyilkos szaracénok helyett én is szívesebben töltök időt - ha még kissé butus/naív is - de full jóindulatú, toleráns feketék, sárgák, indiánok között...:))

Russel Coutts 2018.07.24. 08:56:45

Múlt pénteken jöttünk közel 3 hét után vissza. Pár kiegészítés:
- Orlando-ban az egy napos Universal (bármelyik parkja) nem nagyon, hanem kib@szottulqurváranagyon húzós. 4 fő, 1 nap, 1 park - a belépő csak 496 USD. Azonban enni és inni is kell valamit. A végére a napi számla kajákkal, parkolóval, itallal felment 800 USD-re. (Érdemes az elején egy chip-es free refill-es nagy poharat venni, amit 10 percenként újratöltenek üdítővel vagy jégkásával. Újratöltési pont kb 30 méterenként van.)
- A vidámparkokba egy nem pénteki hétköznapon kell menni, és kb harmadannyian vannak.
- Az amcsik úgy hajtanak, mint a vadállat. A városi forgalom a 45-ös táblánál kb 55-60-al ment. Az interstate-en a 65-70-es táblánál 65-70-nél a kamionok is letolnak az útról. Arról ne is beszéljünk, hogy még a leállósávon is előznek, jobbról, balról, mindenhol.
- A parkolással nagyon kell vigyázni, ha kicsit is rossz helyen vagy rosszul állunk meg, 5 percen belül rajta van a cetli. Mi is kaptunk Palm Beach-en.
- Az óceáni oldal Daytona Beach-től kezdve katasztrofális, Miami Beach-től dél felé már alig lehet fürdeni, minden tele van seeweed-el. Miami-nál a parton egy 3 méteres sávban, a vízben további 4-5 méteres sávban mindent beborít. 1. bűzlik, 2. undorító átmenni rajta (minden 2. tüskés is) 3. gusztustalanul néz ki. Több strandot már egészségügyi problémák miatt le is zártak.
- Miami-ban vigyázni kell a vendéglátókkal, különösen Little Havana-ban hajlamosak lehúzni a turistákat. Könnyen elkérnek 2 koktélért egy kis krimóban is 40-50 USD-t, és ha reklamálsz, akkor gyorsan előkerül 4-5 3ajtós szekrény méretű, angolul nem beszélő kubai. De az Ocean Drive-on is bele lehet szaladni egy combos számlába...
- Miami-ban van az egyik legnagyobb outlet center, a Sawgrass Mall - egész napos program. Azonban az árak nem olyan alacsonyak, minden outlet boltban a "clearence" részt kell keresni az igazán jó vételekhez. Nem minden olcsóbb amúgy. Pl a Crocs, Converse, New Balance, Under Armour, Skechers olcsóbb Európában.
- Florida öböl felőli oldala sokkal jobb, ha strandolni akar valaki. Én szeretem Fort Myers-t is, de St Pete Beach és Clearwater a családi kedvenc. És itt nincs is gond a seeweed-el.
- Sok strandon szigorúan tilos az alkohol. Eléggé ellenőrzik, és büntetik, ha elkapnak akár egy sörrel is.
- Amúgy érdemes érkezéskor venni egy "hungarocell", füles hűtődobozt (kb 5 USD), amibe a hotelben lévő jég automatából tudunk friss jeget tenni. Ha bedobálunk pár üdítőt, egész nap van hideg ital a strandon. A végén meg a ládát ott kell hagyni a hotelban...
- Érdemes venni egy napernyőt és egy "anchor"-t, a Walmart-ban szettben kb 20 USD. A parton naponta 15 USD egy ernyő...
- Alig voltak nem amerikaiak, azok is főleg németek vagy hollandok.
- Key West nem bő 100, hanem 90 mérföldre van Kubától, a bójára rá is van írva.
- Key West-en érdemes megnézni: Hemingway House, US Southest Point, Interstate 1 start (innen indul az amerikai autópálya hálózat, itt van az "interstate 1" 0 mérföldes pontja), Little White House - és ha már itt vagyunk, érdemes inni egy koktélt a Sloppy Joe-ban, Hemingway kedvenc bárjában. Amúgy a Duval Street veszett drága, érdemes visszamenni a sziget bejárati oldalára, ott kb fél áron lehet kajálni.
- USB töltő: minden hotelszobában van modern laposTV, és azon van 1-2 USB csatlakozó. Ha ehhez csatoljuk a telefont egy töltőkábellel, akkor a TV-n keresztül egy éjjel alatt bármilyen mobilt feltölt.
- Amúgy a mobilozás drága dolog, a fogadott hívások is valami percenként 1,5 USD-be kerülnek, a mobilnet meg maga a horror. Minden hotelben, étteremben, bevásárlóközpontban, vidámparkban van free wifi.
- Ford Mustang? Német turista? Akkor elég sok a németországi néger, aki ott nyaral... A Mustang egy nagyon kedvelt autó, mert veszett olcsó. A vadiúj 5.0 V8 cabrió full bőrösen 38.000 USD-től indul, amit finanszíroznak is, így a Mustang cabrio az a második (harmadik, negyedik) autó a családnál, ami az utolsó redneck-nek is könnyen elérhető.
- Cape Canavarel - Kennedy Space Center -> must have!!!!! Töredéke a belépő az Epcot-nak, és (szerintem) érdekesebb. A busz kivisz a SpaceX-hez is, és ha jól sikerül időzíteni, akkor meg lehet nézni egy kilövést is. Az Apollo és az Atlantis meg whoaaa....
- Az Everglades-nél érdemes egy indián centert választani, ugyanazért az árért, mint a többiek, mutatnak egy indián falut is, és van aligator show is.
- Mi nem vagyunk hajlandóak a Seaquarium-ba menni, ahol fogságban tartják az állatokat. Azonban a Key West felé vezető úton a Dolphin Research Center nagyon jó! Az egész teljesen nyitott a delfineknek, és nem fogságban, hanem együtt élnek a kutatókkal. Ha akarnának, elmehetnének, de önként élnek ott, önként vesznek részt a produkciókban. Ez volt az igazi Flipper (a delfin) otthona is, és a sorozat nagy részét is itt vették fel.
- Szállodai szobáknál nagyon kell figyelni az ágy méretére - a King Size kényelmes(kb 1,9×2 méteres), addig a Queen Size már kicsi(1,5×2 méteres).

Hirtelen ennyi...

martineden 2018.07.24. 12:53:05

Jo a poszt, de megjegyzem amin Terence ult az nem hidroplan.Hidroplannak azt a repulogepet hivjak, amelyek a vizre szallnak le, illetve vizrol szallnak fel.A kerekek helyett v mellett csonekszeru idomok vannak.

hbe 2018.07.24. 13:05:07

Orlando esetén én még ezeket tudom hozzá tenni:
Érdemes kerülni a helyi idő szerint 17:00-18:00 között érkező járatokat. Két Virgin Atlantic, egy British és egy Lufthansa 747 is érkezik akkor, ha a két Virgin valamelyike késik, van hogy akkora sor van a bevándorlásnál, hogy a gépben (levegőben vagy földön) kell várni, hogy fogyjon, addig nem lehet kiszállni. Nem minden évben, időszakban és napon, de ha a családi utazás rugalmas időpontú, akkor gyerekkel lehet és ajánlott menni Aer Lingussal is Dublinon át, akkor a pre-clearance is megvan, belföldi járatként kezelik, nincs bevándorlás.
Ebben az időszakban a taxira, shuttle-re, bérautóra is rengeteget kell várni. Az uber ilyenkor feláras, de hamar jön. Aki kombinált nyaralást foglal theme park-ba, azt külön busszal és viszonylag gyorsan elviszik a reptérről.
A parkokon és a szállodákon kívül még egy dolog van Orlandoban, sok konferencia. A nagy konferenciák időpontját érdemes kerülni, Pl. az Orange County Convention center honlapjára rá lehet nézni, de a repjegy árak is jelzik általában.
Ha valaki csak Orlando-n belül mozog, akkor nem érdemes autót bérelni szerintem. Csúcsidőn kívül 20-30 kilométereket lehet menni uber-rel 10-15 dollárért. Sok más amerikai nagyvárostól eltérően értékelhető tömegközlekedés is van, google maps integrációval mint Budapesten. Vonaljegy 2 dollár, átszállásra jogosít, be lehet menni a belvárosba illetve a legtöbb mall is ellátott. Napijegy 4,5 dollár korlátlan utazás, hetijegy 16 dollár. Vannak gyorsjáratok, amik felmennek a pályára, és lassúk, amiken inkább nézelődni érdemes.
Floridában valóban kicsit kaotikusabb a forgalom, mint mondjuk Kaliforniában vagy a keleti parton. A népesség összetétele, illetve sok olyan is vezet, akinek annyira nem kellene, meg a telefon babrálás nagyon elharapózott.
Orlandót annak ajánlom, aki szereti a vidámparkokat, elvan a a leégett britek, a mexikói bevásárló turisták és a rengeteg nyugdíjas között, és a passzív kikapcsolódás híve. Úgy el lehet lenni két hetet is, amerikai viszonylatban nem drága. Aki viszont a mocsár-hotel-vidámpark-autópálya-mocsár-hotel-vidámpark sorozatot hamar megunja, annak pár nap is elég.
süti beállítások módosítása